In most instances it is more cost effective to increase an existing buildings square footage by improving the basement, than by popping the top (tearing off the roof) and adding an upstairs addition. Older basements typically are height challenged. The clients chose the former option, for yet another reason – creating a cool escape from the summer temps. Before the archeological dig, the basement had 6 foot high ceilings that comprised 1/3 of the building footprint.  A dirt shelf, crawl space filled out the remaining space.  The dinosaur that was unearthed, is now a radiant heated space with 9 foot tall ceilings and insulated walls. The new back sunspace is enclosed and accesses the basement from the upstairs and from the outside. The new subterranean space boasts a workshop, guest bedroom, a place to pick a banjo or walk a slackline, a bathroom with a steam shower, a laundry / utility room and lastly, a gear room or small man cave. New, large double hung windows were installed with window wells and safety grates to provide egress and natural light, on the south side.